Lærer med høreapparat

Foto: swamibu, Flickr

Bloggen idag er personlig, men ikke privat.  Jeg er nå offisielt medlem av landforbundet for hørselshemmede, og bruker daglig et lite apparat i øret. Overskriften var et søk jeg foretok da jeg skjønte hvilken vei det bar. Dessverre var ikke det en søkestreng som ga mange treff, ei heller andre varianter. Kanskje det ikke er så mange lærere som har måttet plugge inn noe ekstra i øret. Heller ikke  mange som ønsket å dele den opplevelsen slik på nett.

Det er 200.000 nordmenn som bruker høreapparat daglig, og sannynsligvis mange flere som kunne ha trengt det. Den utvidete bruken av mp3-spillere hos ungdom kan også føre til at enda flere vil trenge dette senere.  Min reduksjon er rundt 20%  fra såkalt normal hørsel i alle frekvensområder. I tillegg har jeg tinnitus.  Det er sikkert noen som jobber med en slik reduksjon uten hjelp av høreapparat. Så lenge akustikken i rommet er god, og folk snakker normalt har jeg ingen problemer med å høre. Men, som jeg har opplevd, vi er svært så forsiktige med å snakke høyt her til lands – og det “normale” talenivået er et mye lavere nivå enn jeg er istand til å høre.

I klasserommet er det enda verre. Jeg må jo kunne kommunisere toveis med mine elever. I lang tid har jeg kompensert for min dårligere hørsel ved å lese på lepper og tolke etter kontekst. Ofte hørte jeg ikke mere enn et ord i setningen, og svarte på det jeg trodde de spurte om. Det førte ganske ofte til en goddag mann økseskaft samtale… Jeg forstod ikke egentlig hvor mye jeg hadde forsøkt å kompensere før jeg plugget meg til apparatet, og hørte det som ble sagt.

Utfordringen for en lærer med høreapparat er den massive veggen av lyd en opplever overalt. En skole er ikke en stille arbeidsplass i så måte. Jeg er også medielærer, og som sådan omgir jeg meg med mange elektroniske enheter i løpet av en dag. En skole er heller ikke så egnet til å følge rådene fra landsforbundet om å ” tilrettelegge arbeidsplassen for hørselshemmede”.  Arbeidsrommet er som det er, det samme er klasserom, korridorer og personalrom. Det blir å innrette seg så godt man kan.

Etter møte med audiografen og etter at du har fått høreapparat med hjem for første gang, er det sikkert lurt å følge denne introduksjonen. Det gjorde ikke jeg. Jeg plugget til høreapparatene med en gang og dro rett på jobb, 2 timer undervisning. Dagen etter hadde hadde jeg 7 timer undervisning. Etter denne dagen var jeg overbevist om at jeg måtte omskolere meg, og jeg var også svært sliten. Så sliten som jeg aldri tidligere har vært, selv etter en dag med opptak.  Min fremgangsmåte anbefales ikke.

Siden jeg har jobbet med headset og mikrofoner tidligere, visste jeg hva som ventet meg. Denne massive veggen av lyd var det jeg var redd for. En mikrofon tar opp alt, og kan ikke som hjernen filtrere bort uønsket lyd. Vi “hører” stort sett mere lyd enn det vi opplever vi hører. Med headset og mikrofon får du det reelle lydbildet. Det store spørsmålet for meg var om hjernen min ville klare å oppdatere seg med den nye informasjonen den nå fikk, eller om jeg måtte belage meg på å leve med all denne lyden rundt meg daglig.

Derfor var det gledelig for meg at hjernen etterhvert også klarte å filtrere bort uønsket lyd, med kanskje noe hjelp fra høreapparatet selv.  Etter 6 måneder med apparatet plugget inn, filtrerer nå hjernen bort lyd jeg ikke trenger å høre hele tiden. Jeg kan fremdeles få et lite lydsjokk når jeg går inn i et rom fullt med mennesker, les lærerværelset i lunsjpausen, men jeg har nå lært meg til hva jeg kan gjøre med det. Ta av apparatet for eksempel.

Så er det den praktiske biten av det. Batteriet har en tendes til å gå tomt midt i forelesninger for eksempel, noe som er mindre praktisk. Mitt høreapparat blir da bare en propp jeg har i øret, og det hjelper lite mot hørseltap… Som lærer er jeg mye på farten, og sitter sjelden stille mere enn noen minutter av gangen i veiledningssituasjoner. Ledningene har da en tendens til å falle ut, så i tillegg til å høre enda mindre enn hva jeg vanligvis gjør – har jeg nå to pinner stikkende ut på hver side av hodet. Gudskjelov er  MK-elever som de er, og  ikke tilbakeholdne med å påpeke at jeg er på vei over i pinnsvinmodus.

Selve  høreapparatet er ganske lite. Svært lett og enkelt å drifte. Jeg kunne få i alle mulige farger, men valgte svart. Jeg ser ingen grunn til å gjemme det bort, til å late som om jeg ikke har det. Svart er nå engang en  farge som passer til det meste.

2 thoughts on “Lærer med høreapparat”

  1. Interessant å høre erfaringene dine. Jeg var for noen måneder siden hos “øre-lege” som fastslo det jeg visste, at jeg begynte å høre dårlig på ett øre. Etter MR der man fastslo at det ikke var svulst eller lignende, har jeg jobbet videre som før, men jeg erfarer jo at det klasserommet er ganske utfordrende med mye lyd og ikke spesielt god akkustikk. Det går i retning av høreapparat, men jeg har ikke helt klart å vende meg til tanken.
    Men takk for at du deler denne erfaringen! Jeg tror dette er første gang jeg leser et blogginnlegg som går inn på denne problematikken.

  2. Så bra at innlegget var nyttig for noen slik med en gang 🙂 Ja, det tok en stund før jeg aksepterte det uunngåelige også, men nå er jeg glad jeg gjorde det. Jeg bruker ikke høreapparatet hjemme, så ørene får hvile mellom slagene. Hvis du vil vite enda mere, så er det bare å sende en epost.

Comments are closed.